anisnabilahblog

My photo
Sungai Besar, Selangor D.E, Malaysia
Fantasy is just dream that never come true . .so, let's just step on REAL stage ! = )

Saturday, 19 January 2013

masak - masak

Assalamualaikum . .

beberapa hari lepas, jiran aku ade kasi seplastik sesuatu berwarna ungu. little 7 years old boy tu cakap it was some manggis from his fathers kebun dan dia terus letak atas meja makan kat dapur. my mother taklah tengok balik bende alah tu, the she just trust it was a manggis.

the next day, my aunty did come to just greet us dan masa dia nak balik ke rumah, my mom said to her --->

alang, tu ade manggis atas meja.. jiran kasi, makanlah..

 

dia pergilah kemeja makan, dan lepas buka plastik merah tu, 


ini terunglah, bukan manggis..

 

mom is quite blur at that moment, then burst out of laugh . . never ask what was i reacted =)


lepas belek-belek, itu ialah terung yang jenis bulat tu, ya, it do looks like manggis pun kalau sekali imbas, and maybe that what was the little 7 years old boy saw. 

then, aku pun tanyalah ibu,. nak buat ape with those almost 8 eggplants alltogether, nak buat pajeri? okey, takde sape yang akan makan pun. well, kalau korang pun, did you all eat eggplant? bagi aku, aku lebih prefer makan kubis je, texture eggplant tu kan cam quite lembik and also macam liat nak gigit and apa-apa yang berkaitan. and aku terus berhenti berfikir.

masa hari ahad, my mom macam biasa, dok kelentung-kelentang kat dapur dia, and i suspect that she is frying something that covered with batter that she made herself. aku ingat tempe ke, well, orang berdarah jawa ni memang suka makan tempe tu.

but, it was not what am i been thinking, it was that eggplant deep fried covered with batter. okey, sangat pelik, but it do taste great.

so, esok.. i asked my mother to goreng the terung again and i watch all the steps. it was soooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo easy measy coklat baseyyy..

dan ini, resipi dia . . .

batter :-

-tepung gandum
-bawang kecil
-garam
-air
-sikit je minyak(dlm batter)
 -minyak banyak (goreng purpose)

dan terung yang bulat tulah, tapi kalau nak guna terung yang panjang cam hidung gajah tu okey gak  . .kot..

sukatan untuk all those bende2 tu, ikot berapa slice terung yang korang ade. yang aku buat, just 2 bji terung tu.

5 sudu tepung gandum, sebijik bawak kecil ( tumbuk halus), sikit garan, (rase), air ikot concentration, dan minyak tu a drizzle je pun cukup. dan terung, slice dalam 1cm camtu.. dan maybe legi nipis kalau nak bajet2 keropok terung. BHAHA = ='

TAKE NOTE !

masa adun batter, air yang korang gune tu tuang je semuanya dan baru gaul. never buat cam taruk air sikit-sikit, the tak cukup taruh lagi.. no no no, tu akan menyebabkan batter tu jadi tak rangup.

baking is science ! - BUDDY valastro

then, bolehlah korang celup dan goreng dalam minyak yang banyakk !

aku tahu, takde gamba contoh dan sebagainya, sebab bende tu dah lama buat, and just now dapat idea nak share kat belog, SORRY for that.

i prefer this kind of snek untuk those yang craving untuk something yang baru. and tak juga prefer untuk sesiapa yang tengah ber-diet. you know kan, eggplant ni absorb minyak, so faham-fahamlah ye para pen-diet sekalian, .. (sangatlah menunjukkan aku ni ttak berdiet walaupun dah gemuk )

okey, hope resipi ni membantu para para pembuntu yang nak cuba resipi baru dan teknik membuat batter yang baru mungkin. jyeahhh! GOOD LUCK GUYSS ! wssalam =)

p/s : cicah dengan sos keropok lekor jenama UMMI,  memang superbb !


No comments:

Post a Comment